Lanxi Curtilage, Chengdu

项目地点:四川成都非物质文化遗产公园内

业主:成都青羊城乡置业有限公司

项目规模:约4000平方米

设计时间: 20086-20093

建造时间: 20104-201110

建筑师:袁烽 / 创盟国际

设计团队:吕东旭、孟媛、韩力

摄影:沈忠海

Location: International Intangible Cultural Heritage Park, Chengdu, China

Client: Chengdu Qingyang Suburb Construction & Development  Co., Ltd.

Area: Approx 4000

Design: June, 2008 - March, 2009

Construction: April, 2010 - October, 2011

Architect: Philip F. Yuan / Archi-Union Architects

Design Team: Lv Dongxu, Meng Yuan, Alex Han

Photography: Shen Zhonghai

 

兰溪庭坐落在成都非物质文化遗产公园内,由三进院落空间构成,它们分别承担了餐饮、内院和私人会所的功能。在设计上,建筑师运用了数字化建造方式的语言重新阐释了中国传统建筑的形式。

该项目在空间组织方面是对中国传统江南园林建筑的全新演绎,纵深方向居所与院落的多重组合布局表达了传统园林中的空间层次性和多维性,而对山水意向的绵延起伏也由建筑屋顶的高低起伏和变化形象加以表达,同时也对中国传统的坡屋顶文化符号进行隐喻。

The Lanxi Curtilage is located at the International Intangible Cultural Heritage Park in Chengdu, China. It is composed of three parts: restaurant, inner courtyard and private club. It is an interpretation of traditional Chinese architecture through the language of digital fabrication methods.

Spatial layout of this project represents a new interpretation on traditional South Chinagarden. Multiple layout of longitudinal residence and courtyard reflects hierarchical and multi-dimensional spatial pattern of traditional gardens. Ups and downs of building roof embody rolling mountains and rivers, and also function as metaphor of traditional Chinese sloping roof culture.