FAB-UNION SPACE ON THE WEST BUND

项目名称:西岸 FAB-UNION SPACE
地点:上海市徐汇滨江,龙腾大道2555号D栋
建筑面积:368m2
设计时间:2015年6月
建造时间:2015年6月-2015年9月
建筑师:袁烽
设计团队:建筑:韩力 孔祥平 王徐炜
结构: 张准
摄影:陈颢 苏圣亮

FAB-UNION SPACE ON THE WEST BUND

Project Name: FU SPACE on the West Bund
Location: Building D, Longtengdadao ,Xuhui District, Shanghai
Area: 368 sqm
Design/Completion: 2015/2015
Architect: Philip F. Yuan / Archi-Union Architects
Design Team: Alex Han, Xiangping Kong, Xuwei Wang
Structural Engineer: Zhun Zhang
Photographer: Hao CHEN, Shengliang SU

 

快速城市化过程中的微型建筑营造往往要求在极大的利用土地效率、创造普适空间的同时, 为城市和自身创造独特的空间性格和魅力。
位于徐汇滨江西岸文化艺术区的 Fab-Union Space 作为一栋 300 多平方米的小房子,在设计之初为了减少整个项目的投入,并提高整个空间的效率,整个项目在横向被划分为两个长 向空间,两侧不同标高的楼板在最大化可使用面积的同时,为展览 / 办公等未来的可能使用 情况提供相应的灵活性。两侧的楼板在两侧通过两堵 150 厚的混凝土墙加以支撑,在中部, 则是通过竖向交通空间的巧妙布局,将重力进行引导,使得楼梯空间成为了整个建筑的中部 支撑,使得传统意义上的结构 - 交通这种二元化的建筑要素得以同化。
同时交通动线和重力的传导在空间和形体上互相制约而彼此平衡,又自然的成为了空间塑形 的基础。建筑界面相对透明,这样使得结构的表现力可以在建筑的外部加以读出。

设计构思首先保证两侧的双层高展厅与三层低展厅相对完整,而中间仅有3m的交通,该空间的构思是建立在人的动态行为,空气动力学拨风以及最大化空间体量连续性基础之上的。
动态非线性的空间生形是建立在结构性能优化以及空间动力学生形的基础之上的,整个过程运用了切石法和投影几何以及算法生形的多种设计方法。
混凝土作为可塑性材料承载了建构特性又具有异域施工的特点,整个建筑从设计到施工历时仅四个月应该是数字化设计以及施工方法带来的奇迹。


The project which is supposed to be an impressive practice in the city is designed by Philip F. Yuan and Archi-Union Architects. Although it is micro in scale, FU Space is powerful enough to represent a new attitude to the value shift in architecture. It is located in the West Bund area in Shanghai, which is planned to be a future art and culture center of the city. Adjacent to ShangART Gallery, Shanghai Art fair Center and several other architect studios, the location of the site is terrific It is only 200 meter away from Huangpu river front and 2 blocks away from the historical quarter of Longhua Temple. Moreover, Long Museum, Shanghai Photography Museum and Yuz Museum are all within walking distance. It’s undoubtedly among the art community which is taking significant experiments in Shanghai.
FU Space will become a future non-profit contemporary art, architecture and culture communication center.  It is aimed to be an exhibition and communication space.
The site is very compact, located at a sharp turning corner. N Both the different circulations from 3 directions and a connection to the 2nd floor platform of Shanghai Art Fair Center have to be considered. Therefore, the primary concept is to set up a good soft joint for the whole community. The analysis leads to a form finding process throughout the geometry of the site. The inspiration of the material to reach this softness comes from the concrete of the platform, which originally cold and tough. If we use the mould system, we can actually implement the concrete to any soft surface. 
The program is specially set for exhibition. Five basic spaces including two 4.2M height space and three 2.8M space are all regular square ,which could be flexible for multi-functional purposes. . All special space experience lies in the in-between circulation space. Interior public space followed by the exterior form finding process, is enhanced by an abstract thinking on creating a kind of experience climbing the rockery of Chinese garden. The key aspect of Chinese garden design is to make it big through small scale, which is extremely efficient in changing sceneries with varying viewpoints. The abstract process for this kind of experience is achieved by the HP surface geometry, which is intensified from different perspective.
 The construction process was conducted in a very short time. Although all the unsatisfied marks and traces were recorded on the concrete wall, a real diversity strengthened a new sense of place in such a compact space. The softness of concrete, which makes the light flowing leisurely, touches the depth of heart of the visitors.
The first exhibition of FU Space is especially dedicated to the chief architect, Philip F. Yuan exhibits his thinking, working models, and a topic: Presence of Absence, hopefully that could be an explanation for the concept of the building.

The primary consideration in the conception of this project is to ensure the exhibition buildings on the side relatively complete. But the road space of 3 meters is built on the basis of the dynamic behavior of people, the air dynamics of the wind and the maximum volume of space continuity.

Dynamic nonlinear spatial shape is built on the basis of structural performance optimization and spatial dynamics. The whole process use a variety of design methods of  cutting stone , perspective geometry, and the Algorithm configuration.

As plastic material, concrete has the characteristics of construction and has the characteristics of foreign construction, the whole building from design to construction lasted for only four months should be a digital design and construction method of the miracle.